- 282.50 KB
- 2021-05-22 发布
- 1、本文档由用户上传,淘文库整理发布,可阅读全部内容。
- 2、本文档内容版权归属内容提供方,所产生的收益全部归内容提供方所有。如果您对本文有版权争议,请立即联系网站客服。
- 3、本文档由用户上传,本站不保证质量和数量令人满意,可能有诸多瑕疵,付费之前,请仔细阅读内容确认后进行付费下载。
- 网站客服QQ:403074932
记
叙
文
2019
届二轮复习阅读理解专题
记叙文就是叙述经历或讲述故事。它包括日记、游记、传说、新闻、通讯、趣闻逸事、寓言、传奇故事等。阅读这类文章,一要搞清“
5W and 1H”
,即何人、何时、在何地、因何原因、干了何事、结果怎么样,有何启示或感悟;二要弄清写作目的,作者写文章或讲故事必有其目的:或证明某一观点,或称赞某种美德,或谴责某种罪恶
,
或让人娱乐等,这些有时在文尾或文首会有所体现。
考纲词汇过关
(
练前预习
,
练中理解
,
练后巩固
)
raise
vt
.
___________________
poster
n
.
_______
dream about
______
(=dream of)
cut off
_______
remind
vt
.
______________
application
n
.
_____________
scholarship
n
. ________
(
四
)
养育,抚养,提高
海报
梦想
切断
提醒,使想起
申请;应用
奖学金
A. He experienced disability.
B. He grew up in a happy family.
C. He accepted special education.
D. He had high expectation of himself.
1. What can we learn about the author from the
first paragraph?
1. D
事实细节题。
由第一段最后一句“
Not many people expected much of me, so I had to expect something of myself. ”
可知。
A. He learnt from his peers from time to time.
B. He often wrote feedbacks on others’ essays.
C. He spent more time preparing for the exams.
D. He consulted his teacher when having problems.
2. What efforts did the author make to achieve
his goal?
2. C
事实细节题。
由第三段第三句中的“
it gave me the energy to study just one more hour on my SATs when my friends were asleep”
可知。
A. Intelligent and humourous.
B. Generous and selfless.
C. Courageous and innocent.
D. Determined and truthful.
3. Which can best describe the author’s
character?
3. D
推理判断题
/
观点态度题。
通过第二、三、四段描写可知,作者身处困境但始终目标坚定,并且能严格约束自己的日常行为,不断朝目标前进,所以他是一个意志坚定且非常自律的人。
A. Explanation of “Failure is the mother of success”.
B. Perseverance can make your dream come true.
C. The longest journey begins with the first step.
D. Difficult circumstances serve as a textbook of life.
4. Which of the following can be the main idea
of the text?
4. B
推理判断题。
纵观全文,作者通过讲述自己坚定目标、不断努力、取得成功的故事告诉人们:只有坚持不懈,锲而不舍,才能实现梦想。
realize
vt.
_____________
shoot through
______
load
vt
.
______
(
[反]
unload)
strength
n
.
____________
combination
n
.
____________
normal
adj
.
________
(
[反]
abnormal)
due to
______
(
[同]
owing to, thanks to)
follow
vt
.
______
(
比较:
fellow
同伴
)
respond
vi
.
_________
(to)
(
五
)
考纲词汇过关
(
练前预习
,
练中理解
,
练后巩固
)
意识到,实现
射穿
装载
力量;长处
组合,联合
正常的
由于
跟随
作出反应
A. It was very heavy.
B. It looked very young.
C. It was attacking a fisherman.
D. It got stuck in a fisherman’s net.
1. What can we infer about the crocodile from
Paragraph 2?
1. A
推理判断题。
由第二段“
Chito asked his several friends to help load the animal into his boat and named it ‘Pocho’ which means strength. ”
可知,
Chito
发现这只鳄鱼受伤
躺在河岸边,就叫了几个朋友将其抬到船
上,并给它取名为“
Pocho”
,表示“强壮”。该鳄鱼需要几个人抬,而且取的名字表示
“强壮”, 说明鳄鱼很大很重。
A. Proper medicine. B. Chito’s love.
C. Delicious food. D. Chito’s backyard.
2. What played the most important role in
Pocho’s recovery?
2. B
事实细节题。
由第三段的“
The fisherman started to heal Pocho…lots of care and attention.”
和第四段的“
In time, Pocho improved…due to Pocho’s care.”
可知,
Chito
在其后院通过综合药物和食物医治
Pocho
,但更重要的是,
Chito
给了鳄鱼足够的关心和爱护。故选
B
项。
A. It’s hard but rewarding.
B. It’s expensive but worth it.
C. It’s OK but time-consuming.
D. It’s dangerous but meaningful.
3. How did Chito’s wife like his saving the
crocodile?
3. C
事实细节题题。
由第三段最后两句可知,他妻子开始是支持他救鳄鱼的,但后来她觉得丈夫花过多时间在鳄鱼身上,而这是她不喜欢的。由此可知,她觉得丈夫是在做好事,但太耗时。
A. It followed him home.
B. It recovered quickly.
C. It became his family member.
D. It replied to his calling.
4. Why did Chito conclude the crocodile could
be trained?
4. D
事实细节题。
由最后一段的“
Chito tried calling his name. The crocodile responded, and then the fisherman knew he could be trained. ”
可知,当
Chito
试着叫这只鳄鱼的名字
Pocho
时,它居然有回应,由此可推知选
D
项。
eventually
adv
. ________ (finally)
sick and tired
________________
pick-up games
___________
routine
n
.
__________
take the shot
______
(
六
)
考纲词汇过关
(
练前预习
,
练中理解
,
练后巩固
)
最后地
十分厌烦、厌倦
即兴比赛
例行公事
发球
champion
n
.
______
rejection
n
.
____________
land in our laps
________________
fate
n
.
______
talented
adj
. __________ (gifted)
meaningful
adj
.
____________
冠军
抛弃;拒绝
机会降临、垂青
命运
有才能的
有意义的
A. He was always to be picked.
B. He was picked because of his good friend.
C. He used to play basketball very well.
D. He was crazy about playing basketball.
1. What can we know about the author in the
first paragraph?
1. B
事实细节题。
根据第一段最后一句
“The only reason I was even picked at all was because I was good friends with the best player in the class.”
可知。
A. A short person.
B. An important player.
C. An insignificant person.
D. A superior player.
2. What does the underlined part “a scrub” in
Paragraph 2 mean?
2. C
词义猜测题。
根据第一段第三句
“I was always the last kid to be picked”
和该词所在的句子
“I finally decided I was sick and tired of ”
可知。
A. He gained people’s trust through his effort.
B. He still did badly in playing basketball.
C. His team defeated a more talented one.
D. People still refused to play with him.
3. What happened to the writer later?
3. A
事实细节题。
由第三段的
“People began passing me the ball. They trusted me to take the shot. They even started picking me first to be on their team!”
可知。
4. What does the writer want to tell us in
writing this passage?
A. To wait for opportunities.
B. To control our fate by ourselves.
C. To create something meaningful.
D. To have our fate controlled by others.
4. B
写作目的题。
由第四段第一句
“What I learned from those years of rejection and waiting to be picked was that life really isn’t any different
,
”
第五段最后一句
“I took matters into my own hands and put in the work to become better”
以及第六段第一、二句
“Should we have our fate controlled by a few people who in most cases don’t even know us? I certainly don’t think so.”
可知。
THANK YOU!